Dry Needling

DRY NEEDLING

Dry Needling bij Comeniuspraktijk
Dry Needling is een behandelmethode die middels het gebruik van een klein dun naaldje de spier aanprikt en zo zorgt voor een effectieve ontspanning van de pijnlijke gespannen spier. Het is zeer geschikt om pijnpunten, ook wel spierknopen in de spier te verhelpen en is wetenschappelijk bewezen een effectieve fysiotherapeutische behandeling. Dry Needling is geen Acupunctuur. Dry Needling is een westerse vorm van Acupunctuur waarbij er geen gebruik wordt gemaakt van energiebanen, maar van het opheffen van triggerpoints, ook wel verhardingen in spieren.

Wanneer Dry Needling?
Iedereen ervaart wel eens momenten van vermoeidheid of stress in zijn leven.
Dit uit zich in vele gevallen in fysieke klachten als gespannen spieren in de nek, schouders en/of rug. Het aanspannen van deze spieren resulteert vaak in spierknopen (triggerpoints) waarbij de pijn vaak herkenbaar is als men met de vingers op een spierknoop drukt. Deze spierknopen hebben weer invloed op de soepelheid van bewegen en kunnen uitstraling geven naar andere delen van het lichaam. Deze klachten verdwijnen normaliter vanzelf, maar kunnen ook langdurig en chronisch van aard zijn en een negatieve invloed hebben op het dagelijks leven. Ook kan men als gevolg van deze triggerpoints last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid, tintelingen in armen en/of benen, verminderde kracht in spieren en rugpijn. De ervaren klachten zijn natuurlijk afhankelijk van de locatie van de triggerpoint(s).

Met een dunne naald bereiken we de exacte plek van de triggerpoint in de spiervezel

Wat is Dry Needling?
Met behulp van de Dry Needling behandelmethode gebruiken we een dunne naald (Acupunctuur naald) en bereiken we de spierknopen (triggerpoints) die zijn ontstaan in uw spieren. Waarbij massage niet altijd even effectief is gebleken en er voornamelijk door de huid heen gemasseerd moet worden, bereiken we met de dunne naald de exacte plek van de triggerpoint in de spiervezels. De spier reageert vaak adequaat op de Dry Needling behandeling door te reageren middels lichte reflexen, waarbij de spier zich kort aanspant en weer ontspant. Zodra dit gebeurt wordt de triggerpoint en dus het zware gespannen gevoel in de spier opgeheven en neemt de doorbloeding in de spier toe. Na een aantal behandelingen bent u ook vaak grotendeels van uw gespannen spieren af.

Na een intake en gericht onderzoek kunnen wij uw klachten in kaart brengen. Uw spieren worden hierbij nader onderzocht die mogelijk triggerpoints bevatten en met Dry Needling behandelbaar zijn.

Hoe voelt Dry Needling aan?
Dry Needling is in de meeste gevallen niet pijnlijk. Vele patiënten ervaren deze behandeling ook als niet pijnlijk. De naald heeft een hele kleine diameter en voelt men vaak de naald niet eens. Het verschilt uiteraard per persoon.
Het inbrengen van het naaldje in de huid voelt u in principe niet. Wanneer de naald de triggerpoint aanprikt ontstaat er een kleine 'aanspanning' in de spier wat een kortdurend krampgevoel kan geven. Na de behandeling kunt u het gevoel van spierpijn ervaren, wat vaak na één dag alweer afneemt.

Wanneer geen Dry Needling?
In een aantal gevallen voeren wij geen Dry Needling behandeling uit
- In geval van trauma
- Lymfoedeem
- Hartklep operatie
- Bij gebruik bloedverdunners
- Ongunstige reacties op injecties
- Extreme angst voor naalden
- Bacteriële endocarditis in de voorgeschiedenis.

Bij de onderstaande gevallen is Dry Needling wel mogelijk, maar moet dit goed in samenspraak tussen patiënt/ouders en therapeut worden overlegd.
- Diabetes
- Zwangerschap (<3 mnd)
- Epilepsie
- Allergie voor metalen
- Kinderen (<12 jaar)
- Medicatie (bloeddrukverlagers)
- Slechte psychologische status
- Koorts (verlaagd immuunsysteem)

Vergoeding
Dry Needling behandelingen zijn gespecialiseerde fysiotherapeutische behandelvormen, en worden daarom ook vanuit uw aanvullende verzekering gewoon vergoed als zitting fysiotherapie.

Bij wie?
Onze fysiotherapeuten "Erik Flapper en Redmond Valk" zijn gecertificeerde Dry Needling therapeuten bij de Comenius praktijk te Naarden. U kunt bij ons online een afspraak maken.


DRY NEEDLING

caret-down caret-up caret-left caret-right

Flapper Comenius Praktijk
  06 52718059

Mark Saiboo

Flapper Comenius Praktijk
  06 54398744